Напередодні Різдва Христового, увечері 6 січня, святкується Святий Вечір, Святвечір, Багатвечір або ще як його називають — Багата кутя.
До Різдва господарі ретельно готуються: прибирають оселю, готують святкове вбрання, бо надходить найбільше, найвеличніше свято року. До Святвечора у кожному домі господині готують дванадцять пісних страв: борщ, гриби, вареники, пироги, рибу, каші, пампушки, тушковану картоплю, узвар і обов’язково кутю. Кутю варять із рису, пшениці або ячменю, додають меду, заправляють горіхами, маком, родзинками і заливають узваром. Горщик з кутею ставлять на покуті у зроблене із сіна чи соломи гніздечко, яке називають яслами, на знак того, що саме в яслах і народився Ісус Христос. Після свят солому з гніздечка згодовують худобі, щоб була здорова і плодилась, і підстилають курям у гнізда, щоб краще неслися.
Вся родина з нетерпінням чекає появи вечірньої зірки, бо у Святвечір не їдя
...
Читати далі »